Skip to main content

Snart dags att gå i pension? Eller får du lön från flera håll? Då kan det vara dags att kolla skatteavdraget.

Skatteverket uppmanar nu alla som är pensionärer eller som snart ska gå i pension att kontrollera att pensionsutbetalarna gör tillräckliga skatteavdrag under 2022. Om inkomster betalas ut från flera olika håll kan det bli problem då den som betalar ut själva huvudinkomsten – till exempel den högsta pensionen eller lönen – bara drar skatt enligt skattetabell för just detta. ”Skatteavdraget kan då bli för lågt eftersom övriga utbetalare ska dra av 30 procent i skatt.” skriver Skatteverket på webben.

– Det enklaste sättet för att undvika kvarskatt är att be sin pensionsutbetalare eller arbetsgivare om att dra mer skatt. Du kan exempelvis höja ditt skatteavdrag på den allmänna pensionen från Pensionsmyndigheten. På så sätt kan du enkelt undvika kvarskatt, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Ett annat alternativ är att begära jämkning av skatten. Det går att skicka in ansökan året runt men den som vill jämka inför 2022 ska ansöka om det senast 8 november. En jämkning gäller som längst till årets slut, upplyser Skatteverket om.

Charlotta Marténg

Läs mer: Skatteverket om jämkning